neděle 13. května 2012

Zkoušky na SUS.


Od pátku do neděle probíhají na SUS zkoušky. Je to tak nějak mix všeho možného, nejvíc by mělo být bakalářů. Zabrané budou učebny v naší hlavní školní budově, venkovní okruhy i tělocvičny. Osobně doufám ve večerní posilovnu, ale to vidím tak na jednou – tohle je totiž pro mě skvělá příležitost fakt odpočívat a necvičit, už to fakt potřebuju. Abych pak samozřejmě mohla makat ještě VÍÍÍÍC :-P. Celý týden máme wushu tělocvičnu plnou lidí, které tahle přijímací zkouška čeká. Učitel Xie nebo někteří z mých spolužáků jim všem pomáhají – učí sestavy, opravují pohyby. A co je zajímavé, všichni jsou velcí kamarádi – nepanuje žádná řevnivost – naopak dobrá nálada. Ale žádné vtípky a lenost, všichni jsou naprosto zaujatí cvičením nebo pozorováním ostatních. Jeden kluk si chudák pochroumal kotník, ve čtvrtek jsem ho potkala na masážích – nahřívali mu ho tam pod lampou.
Tento rok se zdá, že je ta přijímací zkouška nějaká vážnější, větší. Minule se tolik netrénovalo, nemluvilo se o tom tolik, a škola nebyla zavřená tři dny. Minule jsem aspiranty na bakalářské studium cvičit neviděla, ale mezi těmi letošními jsou fakt borci. Viděla jsem čtyři mladé kluky cvičit moderní taiji. Neříkám, že bezchybně, ale skvěle. Strašně moc lidí cvičilo tradiční styly. V příštích letech bude asi na co koukat :-). Kromě nich se v tělocvičně ještě připravují ti nejlepší od nás na velké červnové vystoupení v Koreji. Jane je z toho nešťastná, protože je ve dvojici s klukem, který se jí líbil a nakonec se ukázalo, že je to vůl :-). Navíc je to organizované po čínsku = „Tenhle týden netrénujeme.“ A pak sms: „Za hodinu trénink, připravte se.“ Jane byla zrovna v nemocnici se zuby a dostala strašně vynadáno, že se učiteli neomluvila – jenže, vždyť se tréninky neplánovaly. Dorazila později. Ale učitel nedorazil nakonec vůbec. V pauze mezi nácviky (a teď nacvičují od rána do večera) odpočívají tak, že s námi cvičí taiji :-D. Pro ně jsou tyhle přijímací zkoušky vysvobozením, protože není místo, kde by se dalo trénovat :-). Když jsem se ptala, co budou dělat… tak prý budou spát. :-)
Na wushu oboru není tolik cizinců jako na ostatních, ale také jich není málo. Asi nevypočítám všechny, ale na bc. máme od minulého roku jednoho Vietnamce (podle všeho byl třetí v dui lian na posledních Asijských hrách) a pak je tam ještě Levi (Izrael) a jeden kluk ze Švédska, který má jako specializaci sandu. Jo a ještě jeden Vietnamec – šampion v tom jejich stylu. Na mgr. jsem jenom já s Aurorou a jsme vůbec prvními zahraničními studenti na wushu mgr. studiu. S námi je ještě zapsaná Susyana (Indonésie), ale ta trénuje jinde. Od září k nám přibude Američan Robert. Na doktorském studiu je teď jeden Korejec a jedna Vietnamka a v září se k nim přidají další dva Vietnamci a jeden Ind (jogín :-) ).
Co ještě dodat? Naše škola oficiálně není vysokou školou, i když se tak všichni tváří/me. Tento rok žádáme o změnu a měli bychom se VŠ stát už oficiálně. Asi i proto nám teď všude možně sází ty nové stromky :-). Pro mě to asi ale vyjde nastejno, protože uznání čínského diplomu v ČR není vůbec jisté – když jsem se ptala, tak mi paní řekla, že jsou problémy i s diplomy z Holandska. A to ještě nevěděla, jaký obor jsem si zvolila :-D. Diplom sem, diplom tam, důležité jsou zkušenosti a znalosti, které si odtud odnesu :-).

3 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Mas svatou pravdu,dipom neni to podstatne,je spousta lidi s diplomem a to je vsechno je to jen papir.Dulezite jsou zkusenosti to je fakt k nezaplaceni to si myslim,ze je ten spravny diplom.

    OdpovědětVymazat