úterý 22. května 2012

Tělo bolí


Když se mě v poslední době ptají, jestli jsem unavená, tak říkám, že ani ne. Nějak už nevím, co to je. Ne že bych nebyla, jen se snažím na to nemyslet a jet dál a zatím to celkem funguje. Na druhou stranu také nemám tolik povinností. Kdybych do toho všeho ještě každý den cvičila s trenérem a po večerech pracovala, to by byla jiná. Takhle jsem na tom hodně dobře, to je také důvod, proč si nechci připustit únavu – věnuji se věcem, které mám ráda a dobrovolně, takže si nemůžu stěžovat.
Pravdou ale je, že dnes už se mi té myšlenky, že jsem asi unavená, nějak zbavit nedaří. Spím teď celkem hodně, ale i tak mám černé kruhy pod očima a věčně zívám. Do toho mě stále trochu trápí žaludek. Ale nejsem sama, takže myslím, že je to zdejším počasím jako minulý rok. Od minulého pondělí cvičím každý den, ještě jsem neměla pauzu. Volno mě čeká až tuto neděli. Moc bych chtěla někam jít, ale budu se muset hodně přemlouvat. Minulý víkend jsem strávila jen cvičením, spaním a koukáním na filmy, na nic jiného jsem se nezmohla.
Mamce jsem hlásila, že nejsem zraněná, což je tak trochu pravda i nepravda. Není mi nic velkého, tak se tím nezaobírám, ale hlavně večer mě tělo celkem trápí. Ze cvičení mám namožená ramena a krk, v pátek ráno jsem se probudila a nemohla hýbat krkem. A drží mě to doteď, protože jsem odmítla, aby mi přítel podruhé křupnul krk. Myslím si ale, že když mi to jednou nepomohlo, tak to nemá smysl zkoušet podruhé, zvlášť když křupání jakýchkoliv částí těla opravdu nesnáším. Teď už krkem hýbu, ale bolí to. Kyčel se o dost zlepšila, protože bailian už skáču správně, ale samozřejmě protože předtím byla zraněná a teď stále cvičím, tak je to cítit. Nejvíc mě trápí záda/pas. Na dřepy s činkou (jen 80kg) jsem si musela vzít pás. Bylo to spíš jen pro pocit, ale bolí to. Divně to bolí. Čtenáři odpustí, bolí to jako při menstruaci. Většina kluků si to představit asi nedokáže, ale holky ví, jak je to nepříjemné. Takhle ani nepoznám, kdy mě to čeká, protože to bolí stejně celý měsíc a samozřejmě to mám z života tady rozhozené. Tak tady mám někdy veselo :-). Tak jsem si postěžovala.
Zajímavé je, že můžu cvičit jak chci, ale nohy nemám kyselé. Ostatní části těla jen po cvičení a druhý den už je to opět dobré. Nejen to vede mého trenéra k názoru, že tělo už mám silné dost, jen nevím, jak sílu používat (a samozřejmě mi chybí výbušnost). Trenérka ale trvá na svém, že jsem slabá, tak s ní pravidelně posiluji a musím sama každý den. Celý minulý týden jsem si ale připadala strašně těžká a bez síly. V neděli mě po tréninku donutil trenér čtvrt hodiny pomalu běhat a musím říct, že výsledek byl ohromující. V pondělí jsem měla životní trénink :-D.
1) Dokázala jsem se dobře soustředit na pohyby. Co mi trenérka řekla, byla jsem schopná do pohybu zařadit, i když na začátku třeba jen v náznaku. Skáču samozřejmě stále špatně, ale už jsem schopná vnímat tělo po celou dobu a víc ovládat jednotlivé části těla. Předtím jsem byla při vědomí jen na začátku, temno a probudila jsem se až při dopadu. Pokud se vám stává, že po docvičení nevíte, co jste během toho času prováděli, je to špatně. Můj trenér byl schopný popsat mi každou sekundu toho, co dělal, když se tenkrát zranil. A nikdo mu to nevyprávěl, sám si to všechno pamatoval, protože byl v tom pohybu a umí vnímat svoje tělo. Já ještě mívám občas výpadky, ale musím říct, že jsem udělala obrovský pokrok.
2) Tělo jsem měla uvolněnější, takže se mi všechno dělalo o dost lépe. Bailian už mám 360°+ mabu. Stále ošklivé a tak, ale je to tam :-). Daří se to přetočit i trošku víc. XFJ už se trochu daří i s mečem, se kterým mi to nikdy moc nešlo. Trenérka mě hodně chválila a nadšeně mi začala povídat, jak pak budu zkoušet bailian do gongbu a začaly jsme vyhazovat zbraně, tak snad neskončím zase v nemocnici. Od meče jsem měla díru v ruce, od kopí díru vedle nosu :-D.
Neříkám, že jsem si do SH nic nepřivezla, nějaké základy jsem měla, ale musím říct, že až tady jsem poznala, jak hodně chabé. Samozřejmě ne všechno je chyba učitele, ale tady s našimi učiteli vidím, že to jde i jinak a funguje to. Není to doslova, ale začínala jsem tady skoro od začátku. S modernou samozřejmě a s taiji celkem také.
Na svého taiji učitele tady nedám dopustit – nejlepší učitel, jakého znám. Dnes si na začátku ke mně sám sedl a začal si se mnou povídat. Pak se kolem nás utvořil kroužek a povídali jsme všichni. Konečně jsem se osmělila zeptat se na pár věcí, na všechno mi odpověděl, a nikoliv stroze. Vždy mi samozřejmě říká, že důležité je soustředit se na jednu věc, kterou máš rád/a a tomu se věnovat naplno. Mám svůj plán, i jsem mu říkala, proč se teď snažím takhle uštvat, rozuměl mi a nic proti tomu měl, protože jsem mladá a mám tady na to čas. Dodal ale, že všechno co dělám, by mě postupně mělo vést k tomu jednomu, co budu dělat. On sám se na škole učil nan quan, chang quan, kendo a spoustu dalšího. Ale nic si z toho nepamatuje. Víc dělal sandu a samozřejmě taiji. Zvou si ho na všechny taiji styly, ale všichni ví, že nejlepší je na chen styl. Všechno co dělal, ho vedlo k chen stylu. U mě je samozřejmě logickým vyústěním také chen, ale zatím to tak nějak necítím. Takže se teď snažím nashromáždit co nejvíce informací a pocitů a až přijde čas, tak se to ukáže samo.
Jo a dnes jsem se poprvé učila meč s dlouhým střapcem a fakt mi to strašně nešlo :-D. To jsem si zase něco vybrala. Fakt se to nechci učit, protože je to sice krásné, ale stresuje mě, jak mi to nejde. Jenže už jsem začala, koupila jsem si meč (40 RMB :-) ), tak se to musím naučit. Jediný jasný směr, jaký teď mám je, aby moje tělo bylo chytřejší, silnější a obratnější. Proto cvičím meč, kopí a skoky. A dlouhý střapec je hodně rychlý, je to plné točení do všech stran, rychlé střídání stran a pohyb boků. I malinký pohyb špatně může způsobit, že se švihnete střapcem do hlavy nebo že se vám zamotá do ostří, takže člověk musí být neustále pozorný.
Když se mě dnes po mé prezentaci o wushu a etice učitel zeptal, co je podstatou wushu, odpověděla jsem, že žít dobrý život a být dobrým člověkem. To znamená mít zdravé a chytré tělo, bystrou mysl, chovat se dobře k sobě i k ostatním a podobné věci, to všichni známe. Někomu k tomu „pomáhá“ náboženství, mě k tomu vede wushu.

16 komentářů:

  1. Když to tak čtu mám z toho dva prvotní dojmy:

    1, jednak aby ses zdravotně neodrovnala na zbytek života
    2, cvičíš tam v podstatě nonstop už roky ...myslíš, že nějaký čech se při 2h tréninku denně může dostat na level kdy bude vnímat tělo při každém skoku, ...?

    OdpovědětVymazat
  2. 1) Myslím, že mám tělo lepší než když jsem sem přijela (hezčí bohužel ne :-D), co mě trápí nejvíc jsou záda, která si nechám prozkoumat, až dorazím domů. A někdy se mi točí hlava, ale tlak i teplotu mám normální. Dnes odpočívám a je to znát, prostě únava materiálu :-).
    2)Pokud by Čech zvládl cvičit 2h denně tak je to super. Jde o to, že ne všechno je jen o svalech, o fyzičnu, jde o mozek. A ten můžeš procvičovat prakticky kdykoliv. Často si projíždím sestavy i jednotlivé pohyby v hlavě, do detailu, několikrát. A neskutečně to pomáhá. První trénink s trenérkou mi dva skoky nešly. Před spaním jsem si to stále opakovala v hlavě, na chodbě jsem si chvíli malovala pohyby... a druhý den se ona sama divila, jak to že mi to najednou jde. Naučit se "ovládat" mozek je klíč ke všemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2, Já hlavně myslím věci, které musíš hodně nacvičit - třeba ten přemet abys o sobě věděla celou dobu. To je IMHO spíše fyzická záležitost, než trénování mozku. Co myslíš?

      Vymazat
  3. V některých věcech mi to už celkem jde, ale v jiných to bude zase trvat. Jinak bych teď nejedla tu čokoládu, o které vím, že ji nepotřebuji a nepřinese mi v takovém množství nic dobrého :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Jak nacvičuješ pohyb? Bezmyšlenkovitě ho provádíš stokrát, několik měsíců za sebou a pak se to prostě povede? A nebo při tom používáš hlavu? A jak ji používáš? Já si to takhle vyzkoušela a zdá se mi, že to tak funguje. Zkus si to nějakou dobu a pak probereme, jestli si to myslím správně nebo jestli to nefunguje.
    Myslím si, že umět používat hlavu hodně zkrátí dobu, po kterou si snažíš daný pohyb osvojit (a je jedno o jaký pohyb jde). Přemýšlet nad pohybem ti pomůže ujasnit, která ruka jde první, kdy a kam se točí tělo atd. Potom přijdeš na trénink připravený a můžeš se tomu věnovat fyzicky. Kolikrát lidé přijdou na trénink s tím, že stále neví, z jaké nohy se odrazit, kdy otočit tělo. Jedna věc je samozřejmě to, že to ještě neopakovali tolikrát a druhá, že se tomu nevěnovali myšlenkami. Jde to ruku v ruce - jedno bez druhého ke zvládnutí nestačí. Podle mě třeba Bruce Lee nebyl kouzelník ani nadčlověk, jen měl spolu se skvělým tělem tohle výborně zvládnuté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je právě ta otázka. Mě přišlo, že i když budeš vědět jak správně daný úkon provést (třeba - jak se tomu říká: kotrmelec ve stoje bez rukou a rozeběhu - přemet? :)) tak furt musíš hlavně vytrénovat to tělo, aby bylo schopno to udělat. Že je to spíš o tom těle, ne o mozku ...i když ho k tomu budu používat. Ale opravdu nevím. Proto se ptám na tvůj názor. A přijde mi, že podle tebe je to 50/50. Když nad tím přemýšlíš, výrazně to urychlí naučení pohybu. Ale není tvůj názor postaven z toho, že už máš tvrdě natrénované roky 5/6hodin denně, čímž je to tělo už vytrénované a už ti tím pádem stačí pilovat jen mozek? :)

      Vymazat
  5. Aby to neznělo tak, že se dá cvičit jenom z postele... svalová paměť je ještě kratší než ta moje. Takže cvičit se musí :-), ale ne každý den 6 hodin. Tolik dřu proto, že cvičím modernu, taiji, qigong, k tomu posilovna, někdy běh atd. Nevěnuji se celou dobu a každý den jen jedné věci.

    OdpovědětVymazat
  6. Číňané pro to mají jednoduchou větu, kterou si samozřejmě nepamatuji, ale je to o tomhle: "Myšlenka vede a směruje vnitřní energii čchi (qi) a následně se do pohybu uvolněně dostává celé tělo." Pěkně je to popsáno tady: http://www.pilatesforhealth.cz/clanky/principy-pilates.html
    Možná příliš "sofistikovaně" je to popsáno v článku na WC: http://www.wushucentrum.cz/taiji/qi/

    OdpovědětVymazat
  7. Ty stále píšeš, že tady cvičím roky :-D. Nechtěla jsem se k tomu vyjadřovat, abych zase nepsala romány, ale asi to budu muset uvést na pravou míru :-D.
    Cvičím tady druhým rokem. Zrovna včera jsem s kamarádkou cizinkou mluvila o tom, jak si všichni myslí, že když pojedou do Číny, že se strašně moc zlepší. Jak moc jsi se zlepšil po svém pobytě v Číně? Jaké máš dojmy ze cvičení v Číně by mě vůbec hodně zajímalo. Abych pravdu řekla, ze své první Číny jsem si odvezla jen dvě sestavy a kdybych nesledovala pořádně naše učitele, tak jinak už fakt nic jiného. Číňané tě opravdu učí jen pokud jim to dobře zaplatíš (a to ještě musíš dávat pozor, jestli to neflákají) a nebo pokud tě mají fakt rádi. Dělám to první a mám štěstí, že mám i to druhé - můj taiji učitel je na mě moc hodný. Lepšího učitele jsem nikdy neměla. Ale musela jsem si to odřít - za celý první rok jsem vynechala snad dva tréninky, když jsem byla fakt už hodně nemocná. Přicházela jsem dřív a odcházela poslední.
    A jak jsem psala, s modernou jsem tady začínala od začátku. Přijela jsem sem s mizernými základy, první rok jsem musela jenom opravovat chybné návyky. V ČR jsem cvičila taiji tak, že jsem cvičila sestavy, a to bylo všechno. Mistr občas vysvětloval i něco víc a viděla jsem to na něm, ale na mě to bylo ještě brzy. Čas na to přišel až teď tady a to je běh na celý život.

    OdpovědětVymazat
  8. Ano ano, beh na cely zivot! A neni to na tom prave to uzasne? :-) Oboji telo (chapani pohybu na smyslove urovni), ale i mozek, ktery si nejdriv musi pohyb zpracovat a postoupit smyslum, aby ho telo mohlo provest...a aby ho nakonec provedlo dobre, musi byt jednak schopne ho provest (fyzicka) a druhak spousta opakovani, drilovani,kdy se mozna!nekdy! dostanes tam, kde to sedne jako prdel na hrnec :-))
    Jeste maly pripodotek: Mistr vlastne rika cele ty roky ruznymi slovy totez. Ale stupen porozumeni stejnym replikam je v prime umere stupni porozumeni podstate prave na te smyslove urovni 心 :-) rozumis tolik, co ses schopen v dane fazi pochopit

    OdpovědětVymazat
  9. Káťa: no dyť jo, roky - tedy 2 :)

    Včera jsem se utvrdil v tom co říkám. Že to chce hlavně cvičit. Příklad: když skáču přes zábradlí, vždy skáču z pravé strany(pravá ruka drží zábradlí a nohy letí přes něj). Na druhou stranu to prostě neumím. Včera jsem se zkoušel zamyslet jak ten pohyb probíhá, několikrát si to skočil na pravo abych si ověřil své myšlenkové teorie a když jsem pak zkusil skočil nalevo málem jsem se zabil. Stejně tak to mám třeba s přešlapováním na inline bruslích - tady umím hlavně doleva :) Jsem schopen to trénovat na opačné strany, ale u mě je to hlavně nešikovným tělem, ne že bych nad tím málo přemýšlel...

    OdpovědětVymazat
  10. Jinak k mému měsíčnímu pobytu v číně. Odprostím-li se od žaludečních potíží (které by časem pomynuly) a od neevropského záchodu (to by mě vadilo snad vždy) tak se mi tam moc líbilo. Určitě jsem tam nejel pilovat sestavy (byť nakonec se cvičily hlavně sestavy), ale zlepšovat pohyby, rozšířit obzory. Což tak bylo, protože v každém městě "to" cvičili trochu jinak. A hlavně: nikdy jsem si tak díky teplu neskřípnul záda. Sice jsem se neprotáhl o moc víc než tady, ale věřím, že časem by to povolilo. Ale vím, že to není život pro mne. Jenom jíst, cvičit, spát by mě pořád nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  11. Ten článek na pilates je super. Má to ale zásadní problém: potřebuješ někoho, kdo tě naučí, jak jsou ty pohyby správně :)

    A hlavně, chtěl bych se je naučit správně a pak přejít na svalovou paměť, protože pořád na cvičení aktivně myslel mě nakonec unavuje než uvolňuje

    OdpovědětVymazat
  12. Takže se ti po pobytu v Číně zlepšily pohyby a rozšířily se ti cvičební obzory?
    S tím zábradlím... :-D Promyslel jsi si to předtím, nacvičoval... a pak, když jsi se do toho rozběhl, tak jsi věděl, co děláš na začátku a až na konci, že jo? :-)
    Dnes jsme se shodli na tom, že potřebuješ někoho, kdo tě naučí jak cvičit. A pak už tě nemusí do detailu učit každý pohyb.

    OdpovědětVymazat
  13. BTW, dnes a denně se mi potvrzuje, že "nešikovné tělo" neexistuje. A neříkám to jenom já, řadový člověk, říkají to i trenéři, vědci atd. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. No jistě, že nevím co dělám po celý pohyb. Nešikovné - lepší termín by asi byl netrénované/nevycvičené :)

    Hele myslím, že v číně se mi pohyby nezlepšily, spíš byly jiné. Měl jsem pak děsný problém začít cvičit tak, jak se cvičí u mistra.

    A za měsíc se cvičební obzory rozšíří fakt malinkato :)
    Trochu mě to i štvalo, protože všude se to cvičilo trochu jinak a za těch pár dnů jsem nestačil mnoho vstřebat

    OdpovědětVymazat