úterý 24. dubna 2012

K čemu ta roztomilost?


Když si odmyslíme oblečení, tak v čem je ta roztomilost? Slečny mluví tak, až jim cukr odkapává od rtíků a hlasem, že se člověk musí občas podívat ještě jednou, aby se ujistil, že jde opravdu o vysokoškolačku. U koho jde jen o pózu se pozná třeba na WC, kde na sebe holky občas pokřikují tak, že bych čekala, že z kabinky vyjde 40letá žena s cigaretou v ruce a odplivne si mi na nohu.
Číňané rádi na konce vět přidávají různá citoslovce, která vyjadřují desítky věcí, mimo jiné se tím jde i víc „zrostomilit“ :-).
Cizinci kolikrát chování čínských slečen mylně interpretují jako svolnost, divokost a jasné pozvání. U některých to tak samozřejmě je, ale hodně holek se chová jako malé děti – na vše strašně zvědavé, bezelstné, překotně brebentí, vydávají nejrůznější zvuky (hlavně ve vyšších oktávách), sladce se usmívají, pomrkávají, poskakují po ulici, přehrávají gesta, která viděly ve svých oblíbených seriálech a přišla jim strašně „cool“, při nesouhlasu do vás (kluků) začnou nešikovně bouchat křivými pěstičkami, až máte strach, že se jim zlomí zápěstí :-). U cizinky by to možná vyústilo v zachycení oněch pěstiček, pevné objetí a pokračování, které nemusím popisovat :-). Jenže u Číňanek jejich chování neslouží jako výzva, nabídka ani jako oznámení „jsem svolná“. Jsou „roztomilé“, ale většinou to v sobě nenese žádný sexuální podtext, a nedorozumění je na světě. Na taiji je Florens (Německo) často v obležení slečen. Pokud by to bylo v cizině, brali bychom jejich chování za jasný, i když nešikovný, flirt a svolení, že Florens může postoupit do další úrovně při navazování známosti. Sám ale ví, jak to je a jen tak pro srandu slečny dál přátelsky oťukává, než jim samotným dojde, že se asi na čínské poměry moc odvázaly a pak už slyšíme jen samé: 不好意思 (Jsem v rozpacích…) :-). Zeptám se ale Číňanů, co považují za „roztomilé“, ať to máme i z jejich strany.
Na slečny nejsem až takový odborník, přeci jen mě zajímají víc kluci O:-). Tady musím ale přiznat, že mě vždy překvapí, když slyším „roztomilý“, protože já to v těch klucích až na výjimky nevidím. Samozřejmě že jsem to už pár klukům řekla, protože to tak nějak vyplynulo ze situace, ale čínští kluci mi moc roztomilí nepřijdou. Víc to prozkoumám a zatím doufám v příspěvky ostatních zkušených i nezkušených Číňanologů :-).
Možná to má základ v minulosti, kdy se od dívky/ženy vyžadovalo jen věrné udržování příbytku a snaha udržovat manžela, toho pracanta a živitele, dobře naladěného.
A k čemu to je? Netuším. Číňané jsou hraví. Milují hry všeho druhu. „Škola hrou“ je tady velmi oblíbená, i proto že ostře kontrastuje s jejich urputným biflováním se. Na oslavách dokáží i dospělí hrát hry, které my hráli na ZŠ (nebo jejich obdoby). To, že vám Číňan do očí řekne, že jste přibrali, ještě neznamená, že je přímý. Naopak myslím, že Číňané jsou hodně nepřímí, koneckonců i čínština je taková. Třeba je to všechno součástí té jejich hry, bez které by se nudili :-). Seznamovací tanečky tady trvají velice dlouho. To není jako u nás, že po týdnu spolu ti dva už chodí :-). Člověk by si řekl: „Ty se mi líbíš, já se ti líbím, tak to nebudeme protahovat, ne?!“ Oni by ale ztratili zájem, možná by se cítili i trochu okradení :-).

8 komentářů:

  1. Diky, Kato, za pomerne vycerpavajici (musis byt uplne vcerpana :-) vyklad ohledne mych dotazu. Takze vlastne zaver je, ze je to v podstate hra, ktera vsechny bavi a jako takovou to berou. No v tom pripade proc ne? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Doprdele. Nejdříve jsem si přečetl třířádkový komentář Tamarky a teď mám pocit, že už nemusím číst ten dlouhý článek :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Tamčo, může to být zábavná hra - to je závěr, ke kterému jsem došla ze zkušeností a z načtené literatury (a je jí zatím dost málo). Takže to může být i jinak :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Horyno, samozřejmě ty sáhodlouhé texty číst nemusíš, nech si to pak od někoho shrnout a věnuj se kvalitnějšímu čtení :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pali, komentare zasadne cist az po clancich! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Kato, ono to asi bude uplne jinak protoze Cina je Cina :-) ale kazdopadne nevzdavej ten pruzkum co se kluku tyka, to by mohlo byt v mnoha ohledech objevne!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak určitě, čínské sexuální praktiky nás samozřejmě velmi zajímají :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak si najdi nějaká videa ;-)

    OdpovědětVymazat