čtvrtek 14. června 2012

Čína, Země středu


Často se diskutuje o tom, jestli se Čína změní. Kdy už dojde „naší demokracii“, která je jediná správná, jediná lidská, i s těmi problémy, které teď máme. Na ZČU jsem si zapsala předmět Východní filosofie a umění. Paní profesorka povídala o tom, že pokud se Číňané něčím řídí přes 5000 let, za pár desítek let se to jenom těžko změní.
Tento rok čínská vláda sama přiznala, že se víc a víc obrací k tradičním hodnotám čínské kultury. Už se nedrží v izolaci jako dřív, možná trochu podle japonského vzoru si berou z ciziny, co se jim hodí a přizpůsobují to svým podmínkám (i když bych řekla, že tohle se ne až tak úplně daří, zvlášť když jsou ty podmínky tak různorodé). Čína nechodí válčit do jiných zemí, ale i tak se rozpíná. Po svém. Tak, jak to dělala od začátku. V minulosti jí stačilo, když jiné kmeny uznaly svrchovanost Číny, jako Země středu. Čína je přijala pod svá křídla výměnou za nějaké ty „poplatky“ a hlavně, za věrnost a oddanost – slib, že bude-li potřeba, Čína se na ně může spolehnout. Mimochodem, tenhle princip oddanosti panovníkovi hezky popisuje Gu Hong Ming v knize The Spirit of the Chinese people.
Jak to dělá dnes? Přijde mi že podobně. Sítě rozhodila v chudé Africe. Pamatujete si ještě, že tam v nedávné minulosti nevpustili Dalajlámu z obavy, co by tomu řekla Čína? I IWUF (Mezinárodní Wushu Federace) se zaměřila trochu víc na rozvoj wushu v Africe. Ceremoniálu ku příležitosti předání ceny míru čínskému disidentovi se „diplomaticky“ nezúčastnilo hned několik zemí. Čína nabízí podporu mnoha zemím:
A určitě to nedělá jenom ze solidarity. Jedním z největších věřitelů Ameriky je právě Čína.
Na druhé straně stojí, že si Číňané velice rychle dokáží osvojit ty „zlozvyky“ cizinců, které se jim hodí. Když se nám to pak nelíbí, argumentují tím, že my to přeci také děláme. A to nemusíme mluvit na úrovni států, že jo :-). Problém je často ale v tom, že si to osvojí po svém – tedy jinak, než to chápeme my. Kolikrát mi přítel vyčítá, že co říkám nemá logiku, že by mělo mít, když jsem z ciziny, kde jsme logiku vymysleli. Ono to má logiku má, ale ne takovou, jak to chápou Číňané :-D.
Když pan Gu Hong Ming v roce 1915 psal svou knihu, vysvětloval problém Evropy v přílišném militarismu. Číňané to nepotřebují, protože mají „morální sílu“. Zajímalo by mě, co by napsal po masakru v roce 1989 a po zásazích proti dalším nepokojům. V roce 2007 vydalo americké ministerstvo obrany tohle prohlášení: „Čínské kroky v určitých oblastech se zdají více a více neslučitelné s jejich politickými prohlášeními.“ 13. března 2011 to bylo v historii vůbec poprvé, kdy čínská válečná loď vplula do Středomoří. Oficiálně šlo o součást humanitární mise k záchraně čínských státních příslušníků během libyjské civilní války. Obecně je to však vnímáno jako pokus o zdůraznění čínské přítomnosti na vojenské úrovni. A že je čínská lidová armáda největší na světě, se nemusí ani zmiňovat. V roce 2009 dala do zbrojení oficiálně $ 70 bilionů, neoficiálně se mluví o sumě mezi $ 105 – 150 bilionů).
Číňané a Čína někdy působí jako roztomilé pandy, duté jako bambus, kterým se živí. Odhlédneme-li od náročnosti a nákladů, kdo by si ale pandu pořídil jako domácího mazlíčka? Viděla jsem ty ostré zuby… :-/
No, myslím, že učit se čínsky se v budoucnu ukáže jako rozumný krok… :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat