sobota 21. července 2012

Mám dojem


Nechci znít příliš negativně, ale za těch pár týdnů, co jsem zpět, jsem nabyla dojmu, že je to nějak horší, než to bývalo. Samozřejmě to není žádná katastrofa a i nynější stav má svá pozitiva. Některých bych se ale klidně vzdala (fastfoody, mobilní telefony atd.), kdyby to vrátilo zpět některé „staré dobré“ (filmy s dobrým příběhem, zábavný humor a ne stupidní pokusy o něj založené na sexu, zesměšňování apod., zvonové kalhoty…).
Když to porovnávám s dobou, kdy jsem byla menší, přijde mi, že jsou lidé smutnější, nervóznější, ženou se za jistotami, které jsou stále nejistější… samozřejmě že jsou i otevřenější (nebo smířenější?) atd. Ale jako u všeho – jak kdo.
Asi jako většina jsem za spoustu věcí strašně ráda, za spoustu nerada. Celkově mám teď však dojem, že je to „horší“ a „smutnější“. Nezdá se mi, že by se lidstvo posouvalo kupředu ke světlým zítřkům. Ty se nám podle mého vzdalují mílovými kroky. Když slyším vyprávět své rodiče a jejich sourozence, jak si „tenkrát“ užívali, čím se bavili, co nosili, jak uvažovali o vztazích mezi lidmi… tak si říkám, že bychom to měli udělat jako v módě – také se vrátit k tomu, co se tenkrát nosilo, a vzít si z toho to nejlepší. Můj přítel si dělá legraci, že se teď celý svět obléká podle evropských babiček. Myslím, že je v hodně věcech škoda, že se jen obléká. I když aby mě někdo zase nutil dojídat čočku… :-)
"Jak jsme zvládli zůstat spolu 65 let?"

"Narodili jsme se v době, kdy když se něco rozbilo, snažili jsme se to opravit, ne vyhodit."

2 komentáře:

  1. No a nemůže to být tím, že jak člověk stárne přibývají mu starosti? A takové ty výkřiky rodičů a babiček: "Jó, když mi byly malý" ...to my budeme časem křičet taky

    OdpovědětVymazat
  2. V hodně věcech budu určitě vzpomínat na dětství, s dospělostí už to bude horší, řekla bych...

    OdpovědětVymazat