sobota 25. února 2012

Cvičení během menstruace


Chtěla bych se trochu zastavit u cvičení během menstruace, kdo nechce, tak ať dál nečte :-). Je to celkem zajímavá věc a nejen proto, že to má každá slečna jinak. Trenér mě už dávno upozornil, že mu to vždy musím nahlásit, aby podle toho udělal trénink. V té době by slečny neměly moc skákat, nejlépe vůbec. Podle mě jde spíš o to, že musíme poslouchat své vlastní tělo a nehnat ho tam, kam nechce nebo prostě nemůže. Takže mu to neříkám pokaždé, jen když to jinak nejde. Možná mám štěstí, ale nepociťuji nějaké ztížení tréninku. V létě jsem cvičila, co si pamatuji, bez problému a vždy. Během školního roku to špatně posuzuji, protože v zimě bývám většinou nemocná a jinak je těžko říct, jestli jsem unavená a ztěžka se mi cvičí kvůli tomu a nebo jsem toho odcvičila moc. Holky z týmu to řeší podobně. Dokud to jde, na nic neupozorňují. Mají-li bolesti, vysvětlí situaci a pokud to nejde jinak, pošlou je odpočívat. Některé z nich na menstruaci čekaly ale hodně dlouho a nebo ji mají dost nepravidelnou. Aurora s tím první rok v Číně měla prý také velké problémy. Na taiji holky většinou chodí vždy, ale buď jsou na tom hůř a nebo jsou to větší „kytičky“, protože v tu dobu trénink znatelně šidí, takže se to dobře pozná :-). Když už mám během taiji problémy, tak je to zásadně v zimě, kdy se v tělocvičně netopí, často jsou otevřená okna a dveře. Rozložení tréninku je různé, ne vždy se dře celou dobu tak, aby byl člověk stále rozpohybovaný a zahřátý. Jinak nic, ale je fakt, že v tu dobu vnímám cvičení trochu jinak. Nevím, jak to vysvětlit, ale vnímám cvičení nějak zřetelněji. Trochu jako když začínáte být nemocní a jdete trénovat. Přítel mě první den menstruace odmítl masírovat s tím, že se to nesmí. Druhý den mi na naléhání pomohl trochu uvolnit tříslo, protože bolelo a už jsem si ověřila, že jeho masáže fungují. Ale záda mi po celou dobu masírovat odmítá. Tak praví čínská medicína. Podle něj bych správně neměla vůbec cvičit a nebo hodně zlehka. Na přednášce o tréninku čínského vzpěračského týmu trenér vysvětloval, že záleží na typu holky. Některé zvládají trénovat naplno po celou dobu, některé dostanou tak dva dny volno. A s některými se nedá nic dělat a odpočívají celý týden, s velmi lehkým zatížením, aby z toho nevypadly. To byla čínská reprezentace, tam o svých svěřenkyních musí vědět tedy asi všechno :-/.
Holky, zkušenosti kdyžtak do mejlu a podobně:-).

2 komentáře:

  1. Kachnicko,dnes jsi byla hodne pilna,tolik clanku behem jednoho dne.Mas toho stale hodne v hlave.Vyhazej vse nepotrebne do kose.Jak se rika: Nestahuj kalhoty kdyz je brod jeste daleko! Myslim,ze jsi toho dokazala mooc a pro me uz mas hotovo :-)Mam te rada :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kačí, i tohle je součást života. A jak říkáš, kdo nechce ať dál nečte. U mě to je dost jednoduché. Menstruace je vždy ovlivněna jedním ze dvou vaječníků. Já to mám tak že jedna strana ok, druhá průšvih. Od doby co neberu HA, díky své trombóze, je to výrazně znatelnější. Ale never mind. Na sandě, pokud jsem byla schopná dorazit, jsem rozdíly necítila. Naopak většinou jsem měla o 20% lepší koncentraci a tím i úspěšnost. Na TJQ nebo shaolinu jsem rozdíl skoro nepoznala. Ale pravdou je, že někdy jsou stavy hóódně blbé a nelze fungovat ani na autopilota, natož cvičit. Pak je lepší zaspat to. ALe na druhou stranu, pokud je člověk v tréninku a tělo funguje a během cvičení se prokrvuje (stačí i běhání) osobně mám pocit že je všechno OK. Kolikrát mi díky cvičení není ani blbě. Takže kolem a kolem je to značně individuální a myslím si, že to hodně záleží i na zvolených kosmetických pomůckách. Za mě- cvičení a menses určitě ano.

    OdpovědětVymazat