sobota 25. února 2012

Zamyšlení o názorech

Článek je dlouhý a jde jen o zamyšlení nad názory obecně – jaký názor je špatný, jaký je správný, podle čeho se to posuzuje, v jaké formě se prezentuje atd.

Už dlouho si sbírám střípky o Číňanech do své komplikované mozaiky. Jak na věci nahlížím, se odvíjí od mého „ čínského backgroundu“ (zkušenosti s Čínou a Číňany, znalosti o Číně a o Číňanech). Ale opravdu jen část, protože názor ovlivňuje strašně moc faktorů - rodina, vzdělání a podobné věci. Z mého „ celkového backgroundu“ vycházejí mé názory a přístup. Takže dá rozum, že se v mnoha částech nebudu shodovat s jinými. To se často nedá srovnávat. Aurora, která tady žije již sedm let a je stále ve společnosti šanghajského wushu týmu, by věci viděla zase trochu jinak. Stejně tak Levi, který tady je už asi osm let a má čínskou manželku (šanghajskou). Oba tady pravidelně pracují, mají tedy ještě další možnost k pozorování. Péťa mi dala kontakty na dva lidi od nás, kteří v Číně žijí, ti věci budou vidět také různě. Stejně tak i Péťa samotná, která tady také byla. A co třeba mí rodiče, když u nás Qin Fei skoro každý pátek zůstával, protože učil do večera – také mají nějakou svou zkušenost s čínskou kulturou. A třeba Američan Danny, kterého Číňané milovali – někteří proto, že je Američan, někteří proto, že je to Danny. A pak tu máme třeba Pepíka z Horní Dolní, který se zázračně ocitl v Číně a dostal hlad. Cestou do restaurace potká Číňana, který si hlasitě odplivne na zem a vyhodí obal od sušenek na zem. Musí si zacpávat uši z toho neustálého troubení aut. V restauraci uvidí, jak jim jídlo padá na stůl, kosti hážou na zem. Jednomu z nich zkusí vysvětlit, že to se přeci nedělá, a Číňan nechápe proč jako… Tak si z toho Pepík udělá jasný obrázek o Číňanech. Protože se to neshoduje s jeho kulturou, s tím jak byl vychováván, neshoduje se to s pravidly, jaká stanovila jeho společnost. Je to normální závěr, ke kterému by došel každý takový Pepík či Pepička a žádný „milovník Číňanů“ by jim to nemohl mít za zlé, protože za podmínek, jaké mají, je jejich názor správný. Tedy, shoduje se s našimi normami. Tím neříkám, že lidé, které jsem zmínila před Pepíkem, jsou zkušenější ve smyslu chytřejší. Stejně tak jsem neřekla, že je Pepík hloupější, nevzdělaný ignorant. Nikdo také neřekl, že se názor těch lidí liší od Pepíkova. Třeba by se na hodně věcech shodli.
Jde o to, že každý člověk je jiný. O Číňanech se dá říct, že vzhledem k našim zvykům, jsou nechápavá a chamtivá čuňata atd. O Češích se dá říct, že jsou závistiví, nepřejícní atd. A v obecném smyslu by to asi byla pravda – takové stereotypy o nich i o nás kolují. Ale já znám spoustu Čechů, kteří závistiví a nepřejícní nejsou. A znám i spoustu Číňanů, kteří na zem neplivou, nesrkají polévku, dají se s nimi vést velmi zajímavé rozhovory a na peníze nekoukají (a nemusí to být nutně ani můj přítel ani někdo bohatý). A znám i Číňany, kdy bych si řekla „zlatí Češi“ – ale zase, jak který Čech :-D.
Kontakt s odlišnou kulturou je velice složitý. A nemusíme létat až do Číny, stačí i naši sousedé a ostatní evropské země. Někteří Češi se odstěhovali do Spojených Států. Některým to tam i po delší době naprosto vyhovuje – země přesně pro ně. Někteří tam zůstávají z nejrůznějších důvodů, ale moc jim to tam nevoní. A někteří to nevydrželi a vrátili se zpět a nebo si vybrali PRO SEBE lepší zemi.
Tohle moje roztahané zamyšlení se dá aplikovat i na jiné země a situace. Důležité je:
1) Každý má právo na názor, ať je jakýkoliv. Po vyjádření názoru nastane několik situací: a) názor přijme většina, je tedy považovaný ZATÍM a ASI za správný, b) názor typu 1 + 1 = 3 většina označí za špatný, takže je ZATÍM a ASI považovaný za nesprávný.
„Zatím“ a „Asi“ proto, že vždy se může objevit někdo, kdo se pokusí názor zpochybnit, pak už záleží na situaci, na jeho zpochybňovacím umění, na argumentech a jestli vůbec chce někoho o svém jiném názoru přesvědčit či ne – „Vy se mýlíte, jste blbí, já si to myslím správně a nikdo mi to nevymluví.“
c) pak máme názory, u kterých je těžko říct, zda jsou správné nebo chybné – mimo jiné také proto, co jsem popisovala výše – každý jsme jiní, jinak formovaní, s odlišnými zkušenostmi.
d) a pak máme ještě další typy, které teď nevidím a vidí je jiní. Proč? Viz výše.
2) Když člověk prezentuje své názory, musí vědět, proč tak činí a být připraven na to, že jeho názor může být k jeho překvapení označen jinými za chybný. Pak záleží, v jakém prostředí svůj názor prezentuje. Je-li to v přátelském prostředí, tak se nemusí obávat formy, obsahu a ani záměru. Na druhou stranu ne každý kamarád dokáže kamaráda zkritizovat (ze strachu, z lhostejnosti…), což ne vždy je dobře. Pokud budou všichni tvrdit, že jsi úžasný a nejlepší, přijmeš to za své a nemáš takovou šanci se zlepšit (o tom ale ty nevíš, protože si myslíš, že jsi úžasný a nejlepší, vždyť to všichni tvrdí, i tví přátelé). A vrátí se to špatně i těm nekritickým přátelům, protože budou muset snášet chování daného člověka, i když se jim třeba nelíbí – ale to je jejich problém, měli ho přátelsky upozornit. Stává se ale i to, že se můžete naupozorňovat jak chcete, ale protějšek to nepřijde, pak už se nedá nic dělat a musíte se zařídit podle svého. Pokud vám na příteli záleží a chcete mu fakt pomoct (jak si ale můžete být jistí, že váš názor je fakt správný? Co když má pravdu on? :-D), musíte se naučit, jak ho upozornit, aby to vzal. To jsou strasti mezilidských vztahů. Pak se dají názory prezentovat také v otevřeném prostředí. V tomto případě musí být člověk o to víc otevřený a tolerantní. Zvlášť v psaném projevu se lidé rozjedou a vyjadřují, jak se jim jen za chce – na to je také hromada studií- proč je tolik veřejných fór jen urážlivou fraškou… Takže na jednu stranu si v tomto případě člověk nesmí brát věci moc k srdci, ale na druhou stranu se nad tím musí i trochu zamyslet a zanalyzovat situaci – pomůže mu to posunout se zase o něco dál. Po QF první soutěži v ČR se objevily komentáře typu: „ušlo to, ale od syna Mistra bych čekal něco víc“. Jak by to vzal nesebevědomý citlivý člověk? Velice těžce. Jaký QF vlastně je by vydalo na obsáhlý rozbor, ale to sem nepatří. Určití lidé by ten komentář pochválili, protože panuje obecný názor, že syn Mistra bude už jako mladý naprosto úžasný a bezchybný, má to přeci doma, ne. Ale jiní by to vyvrátili tím, že není vše černé nebo bílé a syn Mistra nemusí mít na růžích ustláno. Jde jen o množství informací, zkušenost, „background“ atd.
3) Pokud nejde o ty 1+1=3 názory, tak si myslím, že největším problémem není to, že se lidé v názorech liší (samozřejmě, jsou lidé, kteří jiný názor prostě přijmout nedokáží a i já s tím mívala problémy), problémem je forma. I „ošklivé“ názory (takové, o kterých víme, že danou osobu asi určitě nepotěší) se dají vyjádřit slušně. Pokud to někdo nevezme ani v tom případě, je to už jen a jen jeho problém. Komentáře typu: „No jo, je vidět, že jsi z Čech nevytáhl paty, budeš se muset ještě dost učit…,“ rozhodně dobrou formu postrádají. Ne každý má to štěstí, že z Čech ty paty vytáhne, ne každý má takové možnosti. Ne každý má takový přístup k informacím. Pokud já naopak přístup mám a zapojuji se do debat, fór atd., tak bych se měl prezentovat slušně a tolerantně, aby ze mě bylo cítit, že fakt ty zkušenosti a informace mám.
Blbí lidé (v nejrůznějším smyslu toho označení) samozřejmě existují a nedá se to házet jen na to, že mají odlišné zázemí, odlišné možnosti, někdy jsou to výmluvy. Ale kdo to posoudí…

5 komentářů:

  1. Také mám něco pro zamyšlení. Co je považováno za úchylku. A)To co je považováno většinou za "divné"
    B)To co řekne někdo a ostatní se k jeho názoru přikloní C) To co bude považovat jednotlívec za jemu nepřípustné nebo nepříjemné. Teď k čemu směřuji.Problém není v názoru a v jeho chápání, ale v tom, že bohužel málokdo má (s prominutím) koule názor přijmout nebo názor vyvrátit logickými emociálně nezabarvenými argumenty. Já osobně jsem se mnohokrát setkala s tím, že lidé soudí celou skupinu lidí...například Číňanů...jen podle vzorku se kterým se setkali. Nejhorší je to u turistů. Zemi navštíví jen v rychlosti a vidí ty otravné prodejce atd. Když ale člověk někde žije, tak zjistí, že lidé jsou všude stejní. Dobří i zlí, krásní i ošliví, skrblíci i velkorysí, svině i kabrňáci. A je jedno jakou mají barvu kůže, vlasů nebo očí. Jde jen o to brát každou kulturu tak jak je. Mě osobně přišlo velmi ponižující když jsem v Anglii téměř vždy slyšela: A odkud jsi? Z Čech. To je super cheap beer, chep girls. WTF?1 A tak to je. Povědomí mas a médií je velmi silné, ale každý z nás má přeci svou hlavu a může si svůj názor udělat. Otázkou tedy není správnost názoru, ale snaha názor si udělat. A bohužel tohle lidé tady v ČR ještě moc neumí. Vítejte v reálném světě.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle je docela komplexni vec a nepredpokladam, ze ji tu vyresime. A na zaklade mych zkusenosti se netyka zdaleka jenom nas, Cechu, ale cela Evropa ve srovnani napr.s US (kde jsem pomerne dlouho zila, tudiz mluvim z prvni ruky) je vice ci mene v te ci one oblasti uzkoprsa, zaprdenejsi a ponekud xenofobni (v US je to samozrejme hlavne diky tomu, ze se tam po generace micha tolik etnik a kultur, takze je to prirozeny proces a nikdo se nad tim nepozastavuje a defaultni nastaveni je samozrejme daleko vetsi otevrenost a tolerance k novemu,neznamemu) Mluvim samozrejme obecne, ne o jednotlivcich a jak vime, kazda generalizace je jen generalizace(jak rika Peta, lidi na jedne strane bezvadni a druhou debilove se najdou vsude) Ale pravdou je, ze to, co jsem prave napsala, plati vic o stredni a starsi generaci (a akcelerovane v postkom zemich) a od mladsi/mlade generace, ktera ma daleko vetsi moznosti cestovat/poznavat (jina vec je, jak kdo tuto moznost vyuzije), by clovek ocekaval daleko vetsi otevrenost a toleranci i k tomu, co se mi nemusi vzdycky libit. V opacnem pripade nechapu, proc vlastne podnikam cestu nekam, kde PREDEM vim, ze to bude (v lepsim pripade)jine, nez doma a diky tomu vzhledem k me neschopnosti ocenovat, pripadne tolerovat neco jineho PREDEM vim, ze se mi to nejspis nebude zamlouvat. Ale ne dost na tom, ja samozrejme jeste budu soudit a zatracovat misto abych si polozila otazku, proc jsem sem, sakra, jezdila, kdyz by mi doma bylo daleko lip? Ale jsem optimista,myslim, ze situace se postupne zlepsuje s kazdou novou generaci s vlastnim nazorem, jazykovou vybavou a zdravym sebevedomim...jen houst :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jeste dodatek (zajimave, jak se vas tema nekdy drzi, aniz o to usilujete)--dnes u obeda si ke mne prisedla moc mila holcina, ktera u nas dela rocni internship a krom toho zavodne hraje volejbal, diky cemuz byla na rok na universite v USA na stipko, ktere bylo v te dobe nabizeno 12 holkam a nakonec ona jedina ho vyuzila--ostatni mely kupu zastupnych duvodu, proc ne (jeden z hlavnich, ze neumeji moc anglicky...nekecej? a kde jinde by ses asi mela naucit? daaa :-). Ovsem klasika, kdyz se vratila, tak ji tu zkusenost vsechny vice ci mene zavidely. Jo, asi to bude trvat dyl...

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak Tami. Pokud jedu země s naprosto odlišnou kulturou, pak tam jedu z nějakého důvodu. A důležité je pod nátlakem těch prvostních negativ nenechat ten HLAVNÍ důvod umřít. Je potřeba si to říkat tak dlouho až dojde k rovnováze a v ideálním případě i k plusu pozitiv. V dnešní době má možnost vycestovat každý, jen je většina lidí co mají milion důvodů proč to nejde. Já už pomalu plánuji další cestu a strašně se těším. Ale pravdou je, že ten první krok je TAK STRAŠNĚ TĚŽKÝ a lidé mají tendenci lpět na svých "trapných a nejistých" jistotách. A co si budeme povídat, dneska cestování není o milionech. Takže zvednout kotvy!!!!! :D

    OdpovědětVymazat
  5. A není to jen to cestování. Spousta věcí je dnes těžších než předtím, ale další spousta není, jen se člověk musí trochu snažit. A samozřejmě mít štěstí, které sice chodí i za lenochy, ale nezůstane u nich moc dlouho. Vidím kolem sebe tolik lidí, kteří se snaží prorazit v nejrůznějších oblastech, občas pochybují, ale nezastavují se.

    OdpovědětVymazat