středa 29. srpna 2012

Místa a kami


Nikdy jsem nevěřila, že místa mohou na člověka působit až tak různě. Na otevřenějším prostranství (krajina) to vnímám. Stejně tak se cítím jinak v každém městě. Prapředci na určitá místa stavěli velké kameny nebo přímo vytesávali sloupy, stavěli svatyně. Šintoismus (Japonsko) uctívá „kami“. Dozvěděla jsem se mimo jiné tohle:

V souladu s významem znaku se kami bralo jako jakási vyšší nadpřirozená duchovní síla, kterou v sobě mají určité předměty, ať už přírodní výtvory jako skály, vodopády, stromy, háje, prameny a podobně, nebo předměty vytvořené lidmi, například meč, hraniční kameny... Posvátnost jim může propůjčit jejich krása, neobvyklost tvaru, velikost, užitečnost, příběh, který se s nimi spojuje nebo pouze cit toho, kdo zde kami uctívá.
Zprvu se kami uctívala pouze tak, že se takové místo ohraničilo provazem z rýžové slámy zvaným šimenawa, a tím se vymezilo jako rituálně čisté. Někdy se posvátná místa obehnala plotem, který zcela nebo jen částečně zakrýval pohled dovnitř. Také brána torii se patrně vyvinula jako znamení nepřekročitelné hranice posvátného okrsku. Během doby se stala symbolem šintoistické svatyně nebo spíš symbolem sídla božstva vůbec. Všechny brány torii zachovávají stejný princip: dva sloupy spojené dvěma břevny, z nichž horní oba sloupy překrývá. První svatyně se objevují v době mohyl Kofun, ovšem nejstarší dochovaná šintoistická architektura pochází z 11. a 12. stol. Avšak díky zvyku svatyně pravidelně přestavovat, aby byly rituálně čisté, zachoval se typ staveb o řadu století starších.“

 Že ale i jedna kancelář na mě tak zapůsobí? Jasně, feng shui a podobné věci. Včera jsme šli s rodiči do pojišťovny na náměstí. Celý ten den jsem se cítila normálně, s mamkou jsme si na náměstí dali zmrzlinu, sedly si na lavičku a četly knížky z knihovny. Jakmile jsme se ale posadili do místnosti, padl na mě strašně nepříjemný pocit, až jsem se neubránila a vypadlo ze mě: „To je ale hnusný místo, tohle!“ Přitom se příliš nelišilo od podobných institucí. Je pravda, že na banky a spol. nemám nejlepší názor, ale v Komerční bance jsem se přitom cítila normálně. Návštěvy nebo kavárny, nikdy předtím to na mě nějak hlouběji nepůsobilo. Ale sleduji, že čím jsem starší, tím víc vnímám jednotlivá prostředí. Už nevidím jen dekorace, chování personálu a kvalitu jídla. Snažím se víc naslouchat sama sobě, a tím pádem dokáži i jinak komunikovat s okolím.

Žádné komentáře:

Okomentovat