neděle 7. července 2013

Všichni za jednoho, každý za sebe!

Číňan vám dal sám od sebe pěkný dárek? Pozval vás na večeři? Jestli si myslíte, že jste natrefili na nějakého fajn, štědrého a nezištného Číňana, tak se z 95 % mýlíte. Samozřejmě že kolem sebe nějakého takového „opravdového“ dobrodince máte. Tak jednoho… Najít si mezi Číňany skutečného přítele je pro cizince úkol téměř nesplnitelný, člověk se kolikrát spálí, než se to naučí prokouknout a postavit se k tomu. Téměř za vším je totiž nějaký účel. Nemluvíme jen o tomto týdnu, tomto měsíci… může se to k vám vrátit i v horizontu několika let. Váš „dobrý kamarád“ vás požádá o službu a samozřejmě nemůžete odmítnout, protože on vám pomohl tehdy a tehdy… bylo to strašně obtížné, ale on to zvládl. Ale jo, můžete odmítnout, tím jste ale skončili. Cizinec, který Číňanům moc nerozumí tuhle změnu ani nepozná, protože Číňan bude dál slušný, usměvavý a upovídaný. To se všechno pozná časem, kdy to člověk nejméně potřebuje.
Platí tedy, že přijmete-li dárek, jde o nevyslovený závazek. Nedávno jsem například dostala krásnou kaligrafii od Dráčka, je to jeho profese. Chtěl nás ještě víc spojit, pracujeme spolu totiž na jednom projektu a navíc – chtěl se vytáhnout, jak je strašně dobrý, abych o něm náhodou nezapochybovala a nevybrala si někoho jiného. Qiao Di mě naučil jednu taiji sestavu s mečem a včera za mnou přišel: „Pomož mi najít taiji školy v Dublinu, jestli bych tam mohl v létě učit.“ Už žádné „prosím“, „měla bys čas?“. Trenér po mně potřeboval pomoc s vízem na Ukrajinu. Naštěstí jsem to zvládla a mohla si tak nárokovat jeho čas, aby mi pomohl s mečem, tentokrát bez poplatků. Uvedla jsem to hodně doslova, ale bez přehánění to takto funguje. Proto, jak říkala Jane, není třeba mít hodně přátel. Stačí pár, protože ti mají své přátele, ti mají své… a takhle máte obří síť lidí, kteří vám pomohou, když je třeba. Takhle se může taky stát, že budete pomáhat někomu, koho jste v životě neviděli, protože ten má kamaráda, ten má kamaráda…. a jeho kamarád je vaším kamarádem, který vás o tu službu požádal. Doma když jsem někomu pomohla, tak prostě jenom proto, že jsem mu pomohla a je to. Stejně tak to vnímám i u mých dobrých přátel cizinců. Tak snad nejsem naivní.
Že to dramatizuji? Levyho kamarád se oženil s Šanghajkou, byli spolu sedm let. Po této době konečně našetřil na byt. S cizinci je to v Číně složité, tak to nechal napsat na manželku. A teď
je v rozvodovém řízení, které si nepřál…
Varovali mě, abych nekývla na každé pozvání na jídlo. Někdo vás pohostí, vy mu jste vděční. Udělá-li to tak několikrát, má vás jako na dlani. Proto když už musíte, tak příště pozvěte vy a zaplaťte, aby se to vyvážilo. Pozve-li vás na jídlo a seznámí-li vás se svými přáteli… když tito lidé budou něco potřebovat, je slušnost jim pomoct, protože potom v jejich očích klesne hostitel, který je s vámi seznámil = váš kamarád. Někteří vám ohlásí dopředu, že tam bude víc lidí. Ale někteří si to nechávají jako překvapení. No a někteří se rádi chlubí, že mají mazlíčka cizince. Neskutečně totiž stoupnou na sociálním žebříčku.
Ať už jste na tom s kamarádem jakkoliv, většinou platí, že když jde do tuhého, každý si musí hledět
sebe, nikdo se o vás nepostará. Nemůžete se na to za něj zlobit, tak to prostě je. Zvlášť když jste cizinec. Můžete tady žít, jak dlouho chcete, zažít s kamarádem všechno možné, mít pocit, že je to to opravdové přátelství… Ale v přátelství Číňan-Číňan a Číňan-cizinec prostě většinou platí jiné normy. Žádejte o služby, rádi vám pomůžou, pomáhejte, protože se vám to v budoucnu bohatě vyplatí. Ale hleďte si svého a na nikoho se nespoléhejte, mohli byste se šeredně zklamat. Ale to je váš problém, vy jste laowai, který stále ještě nerozumí, jak to v čínské společnosti chodí. Jo, a nesnažte se vysvětlovat, proč že jste zklamaní, jenom by to danou věc zhoršilo. Prostě jděte dál a příště to už udělejte jinak.


Rada na závěr: Nebojte se ze sebe udělat hlupáčka, na všechno se ptejte stokrát, na jednu věc pokládejte hned několik různých otázek… uvidíte, jak se najednou odpovědi budou lišit. Prostě dokud není všechno naprosto jasné. Nejlépe napsané na papíře :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat