sobota 15. prosince 2012

Každá mince má dvě strany


Nedávno jsme se bavili s Levim o studiu v Číně. Na jednu stranu o SUS neříká moc pěkných věcí, o tom jsem vám už povídala. To je samozřejmě pravda. Na druhou stranu říká, že pokud by tahle univerzita opravdu byla hodně dobrá, tak by tady nikdo z cizinců, kteří tady teď jsou, neměl šanci studovat – prostě by to nedávali.
1) Joel (Švédsko) studuje na Fudanu a kolikrát si stěžoval, že tráví celé dny v knihovně a učí se na testy. U nás v knihovně cizince skoro nepotkáte a pokud ano, tak rozhodně nestuduje. Většina lidí se tady prostě neučí vůbec a stejně projdou. Naproti tomu spousta jejich čínských spolužáků se šrotí dnem i nocí, kolikrát zkoušku nedají… a že nemají stipendium jako cizinci, o tom vůbec nemusím mluvit.
2) Na jiných VŠ v Číně si prý vedou i docházku cizinců, a když si pak následně žádají o prodloužení víza v Číně, mají s tím dost velké problémy (pokud zapejkali). Tady když se nejde do školy, tak o nic nejde. Pokud šlo o nudné hodiny, tak jsem si vždycky pojistila, abych měla dostatečný procent k docházce a na zbytek jsem nešla. Robert na hodiny nechodí často. Proč? Protože má třeba opici z pitky z předešlé noci. A nebo má rande. A tak…
3) Když po vás chtějí nesmysly, tak to prostě odmítnete a nebo to odkýváte a pak se už neukážete – to je normální přístup Číňanů. Ale vy jste cizinci, takže jste „nedotknutelní“.
4) Moje spolubydlící studuje sportovní medicínu – rehabilitace, a minulé dva týdny doslova prospala. Budila se teprve, když jsem odcházela na večerní trénink – a to jen proto, aby se najedla a sledovala seriál. Teď je už týden stále někde pryč se svými přáteli z Thajska.
Levi řekl: Kdybychom takhle „studovali“ na některé z evropských univerzit, tak bychom pěkně rychle skončili. Navíc takhle se můžeme pak chlubit, že jsme vystudovali v Číně. Většina lidí nikdy nezjistí, jak jsme ty roky tady strávili. Sice je tu hodně věcí postavených na hlavu, ale na druhou stranu tady máme úžasně hodně volného času, můžeme pracovat na plný úvazek, vydělat si slušné peníze a k tomu pak dostaneme ještě zadarmo univerzitní diplom. Vlastně ne zadarmo – ještě k tomu máme to stipendium :-). Kde by se vám stalo, že máte wushu tělocvičnu se vším vybavením k dispozici 6 dní v týdnu? Stejně tak tělocvičnu na sandu, posilovnu, atletickou halu, výborného učitele na taiji a nejen to… Všechno zdarma. Jo, s tím nemůžu než souhlasit. Každá mince má dvě strany, jen si člověk musí vybrat.

3 komentáře:

  1. Ano, každá mince má dvě strany, ale ne každej platí stejnou měnou...

    Když zmiňuješ číňany, ano ti opravdu tráví většinu času v knihovně ale...to že spousta z nich o věcích co studujou nic neví a jenom se to tupě čínsky učí nazpamněť to už je věc druhá, pak stačí v testu změnit jedno slovo a končí...navíc když se koukneš do třídy na hodinu tak půlka z nich spí...

    Stýpko? Proč myslíš že ho cizinci maji? Protože sou dobří? Ne, jenom proto že z toho má škola prachy...a o ty tu de až na prvnim místě. Ve všem.

    Že je škola na hovno má sice na jednu stranu výhodu že máš dost volnýho času, ale pokud sem někdo přijede s úmyslem se něco naučit, tak zapláče nad vejdělkem. Mě osobně doslova ubíjí, když vidim jak sou tu ty hodiny zbytečný a že pokud chci něco umět tak stejně se to musim naučit sám...to sem nemusel jezdit do Číny...potom člověk nemá ani motovaci něco dělat (jako spousta cizinců tady), protože ví, že 1) nemusí a za 2) protože i to co dělat musí sou většinou zbytečný hovadiny..

    Takže zase je to jenom o úhlu pohledu a přístupu, ne jenom o tom co máš v peněžence za mince ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdo se chce naučit, ten se naučí. Nejsme ve vězení, když to někoho ubíjí, může kdykoliv odejít.

    OdpovědětVymazat
  3. Já sem neřek že se nenaučí, jenom že to musí každej dělat sám - což je přesně opak toho proč sem spousta lidí přišla, aby se to naučila tady ve škole.

    Jo ve vězení nejsme a spousta lidí má v plánu odejít a odejde...jenom to kolikrát neni tak snadný se sbalit a odejít ze dne na den, protože jak sem řek, tady sou peníze až na prvnim místě, proto člověk nemůže jen tak jít kam se mu zachce, ale musí přemejšlet i o tom co bude až odejde.

    OdpovědětVymazat