pondělí 25. listopadu 2013

Na zdraví!

Rok 2013 bude, co se týče zdraví, asi dlouho těžko překonatelný, protože tolik problémů, co jsem letos měla, vydá za celé ty tři roky tady.

Leden a únor se nesl ve znamení chřipek a různých nachlazení. Březen a duben celkem šly – občasná
nachlazení, přetažené svaly, namožená záda, problémy se zažíváním… nic velkého. Ale koncem března se mi něco zaneslo do oka a bylo z toho „Červené oko“ (Red eye). Jak se to projevuje? Člověku během noci nateče oko/oči tak, že se ráno probudí a myslí si, že ještě sní nebo že je ještě hluboká noc, protože prostě nic moc nevidí. Většinou bývá jedno oko lepší, druhé horší, takže když se povede po dlouhém snažení s menšími bolestmi rozlepit to šťastnější oko a jde se podívat do zrcadla, tak to je spíš noční můra. Být to modré, tak to vypadá spíš jako pořádný monokl. Stále vytéká hnis a nebo to schne a lepí se to k sobě, těžko říct, co je lepší. Zhorší-li se to, přijde bolest hlavy, zimnice, teplota… takže samozřejmě i nespavost. No a prý je to ze špíny, třeba z posilovny… no, kdo ví. Po 2 týdnech jsem se toho zbavila a v květnu nanovo.
V červnu jsem si opět propíchla ruku mečem. Tentokrát pokročili, takže mi nabídli: a) jako prvně – tři injekce (1. do ruky, 2. do zadku, 3. umrtvovák do rány – to jsem minule už fakt omdlela, protože mi po těch injekcích nebylo dobře, v nemocnice 3 hodiny a nalačno…), b) zalepit. Finančně to vycházelo podobně a byla jsem tak ušetřena té 3. injekce, tak jsem si vybrala nějaké německé geniální lepidlo. Po týdnu to vypadalo jako špatný nápad, protože se mi odlupovala kůže tak, že jsem nevěděla, jestli je to ta stará nebo jestli mi to srostlo špatně. Naštěstí to dobře dopadlo. S takhle obmotaným pahýlem jsem ještě šla na Šanghajskou taiji soutěž a musela narychlo trochu upravit pohyby, protože o nějakém plácání do nohou jsem si mohla nechat jen zdát a fali… no, netrénovala jsem to, nechávala jsem si to na soutěž – buď to vydrží nebo praskne. A vydrželo, asi mám dobře qi :-D.
Jako tradičně se o prázdninách dostavily žaludeční problémy, kdy kdykoliv jdu jíst ven, jako první musím zkontrolovat, zda je v restauraci WC, protože co do sebe dostanu, hezky rychle zase vyjde ven. V tomhle období jím nejvíc rýže, rajčat, okurky, cukety a melounů. Podívám-li se na jiné jídlo, tak se mi vůbec nechce jíst nebo hůř, zvedá se mi žaludek. Něco podobného mě potkalo i během cestování s rodiči. Měla jsem fakt štěstí, že na hoře Song v té době bylo strašně málo lidí a ne nonstop takové srázy jako na Emei – tam člověk s průjmem fakt trpí – z vlastní zkušenosti… Jak naši odjeli, tak se ohlašoval pomalu podzim. Šanghajské počasí má hned několik zvláštních charakteristik – jedna z těch nejprotivnějších je velmi rychlá proměna – pár hodin pálí sluníčko a najednou nastane zima. Takže jsem samozřejmě byla kolikrát nemocná. Po narozeninách jsem najednou na ulehla s teplotami a zimnicí, neustále jsem se potila a nemohla toho moc sníst – čtyři dny v kuse. Mysleli jsme si, že to je prostě chřipka nebo tak. Neustávalo to však, vydali jsme se tedy do nemocnice, kde mi udělali krevní testy. Ukázalo se, že mám strašně málo bílých krvinek. Doktor na výsledky nevěřícně koukal, stále ho otáčel v ruce a divil se: Jak to, že to má tak nízko? Běžné je mít 4-10 nevím čeho. Na prvním měření jsem měla 1.94. Tak jsem dostala 4 krabičky léků a poslali mě druhý den ráno ke specialistovi, na kterého jsme čekali 3 hodiny 20 minut. Teď si vezměte, že tam čekáte, nalačno, potíte – chvíli vám je zima, chvíli horko, kolem vás ty hrůzy čínské nemocnice… Po tom dlouhém čekání se na mě doktor ani nepodíval a řekl, ať jdu znovu na krev. Tam jsme dohromady čekali 1,5 hodiny – víc jak hodinu hodinu, než na nás přišla řada a cca 20 min na výsledky. A to tam měli 7 odběrových okének! Naštěstí se ukázalo, že se mi to zvýšilo a už jsem byla kousek pod limitem, takže mám pokračovat s prášky a za měsíc si zase zajít na testy. Zatím se mi to drží kousek nad limitem. Tohle byl zatím asi největší strašák. Prášky už neberu, protože letos jich do mě strkali strašně moc…
Když jsme u těch nemocnic, tak někteří z vás již četli, nováčkům ve zkratce vysvětlím, jak to tady v nemocnici chodí:
Je jedno, jak jste na tom špatně – nejprve musíte k recepci, kde vás, pokud jste noví, nejdříve nechají vyplnit „zákaznický formulář“ a dostanete kartu = zdarma. Viděla jsem člověka na lůžku, kterého přejela motorka, neměl jednu botu, třásl se a tekla mu krev – stejně tam musel čekat, než mu tu kartu vypíšou, kolikrát mu ani nerozuměli, co říká a nevěděli, co mají vyplnit například do kolonky telefonní číslo. Potom se přesunute o pár metrů doprava, kde si vystojíte frontu u okénka, kde zaplatíte za to, že se na vás doktor podívá = 64 Kč (kolik je to u nás, 30 Kč, že jo? :-) ). Potom se vydáte na průzkumnou cestu po nemocnici, abyste našli své oddělení. Mimochodem, lidi na lůžkách si rodina/přátelé vozí po nemocnici sami. Viděla jsem i zraněné lidi, jak je nesli jiní na zádech, když nebyla křesla ani lůžka… Žádní zdravotní bratři brázdící haly s pacienty, na to zapomeňte – pěkně sami. Máte-li štěstí, počkáte si přes hodinu. Nemáte-li, což je častější, čekáte cca 4 hodiny a těžko říct, jestli na vás ten den vůbec dojde řada. A že vám je špatně? To je váš problém. Nečeká se v čekárně nýbrž u doktorů v ordinaci – vypadá to tak, že kolem jeho stolu stojí, dřepí, polehává stádo Číňanů, předbíhají se a překřikují. Viděla jsem, jak se tam jeden svíjel na kolenou na zemi – počkej si, až na tebe přijde řada a uhni, potřebujeme převézt stolek na druhou stranu. Takže i když vyhlásí vaše číslo a jméno, není to ještě výhra – musíte se prodrat davem a překřičet je. Jak jsem cizinka, tak mám výhodu, že jak tam přijdu, hodně lidí zmlkne a kouká na mě s otevřenou pusou – takže mám příležitost vysvětlit, co mi je. Během toho musím odpovídat na klasické dotazy hrnoucí se na mě ze všech stran: Odkud jsi, kolik ti je, jsi vdaná? Doktor vám napíše, jaké testy máte podstoupit a jdete. Jdete si to napřed to přízemí opět zaplatit (po vystání fronty, ve které se každý snaží přeskočit). Po zaplacení nanovo hledáte to správné místo. V nemocnici Chang Hai mají třeba hned několik odběrových míst – jenže záleží, na jakém oddělení vám napsali doporučení. Takže se stalo, že jsme si vystáli frontu a zjistili, že musíme jinam. Testy naprosto stejné… Čekáte na výsledky. S výsledky naštěstí už nemusíte čekat, záleží jen na vás, jak se vám povede prodrat davem ke stolku vašeho lékaře. Ten vám napíše léky, jdete si je zaplatit, vyzvednout… a je to. Návštěva nemocnice vyjde cca na 6 hodin, z čehož jste u lékaře 10-15 minut – v závislosti na hlasitosti davu kolem.

Co dalšího? Nedávno mi vypadla plomba, kterou mi tak mistrně zabudovali loni – o stomatologii v Číně jsem psala a rozhodně nedoporučuji. Po tom zážitku jsem odmítla někam dojít, ale našli mi jinou nemocnici, a proto že to bolelo, jsem se tam nakonec vydala. Vypadalo to tam moc pěkně, moderní, čisté a žádná fronta, no super. Kousek zubu = 8000 Kč. Ne, děkuji. V ČR mi dělali celý nový porcelánový zub za cca 3000 Kč. Nechala jsem si dát něco provizorního za 480 Kč a počkám na svého českého lékaře. Pak jsme měla 2 týdny silný kašel. Jak teď nemůžu cvičit až moc pravidelně, tak se mi po sobotním tuishou souboji s kamarádkou tak klepaly nohy ještě 4 dny potom, že i po rovině jsem nemohla chodit. No a co myslíte, pejsek bydlí v 6. patře, můj pokoj je ve 4. patře, takže jsem na schodech strávila hodně času. Dál nám onemocněl pejsek – čínští veterináři, to je další velké téma. Co se pejsek začal kousat, dostali jsme také nějakou vyrážku. Po týdnu jsme zašli za veterinářem, protože Paprička jedl antibiotika a nemohl moc ven, navíc to nevypadalo tak špatně. Dozvěděli jsme se, že má buď alergii na bleší kousnutí, blechy, něco a nebo svrab, což je asi nejpravděpodobnější, protože se to přenáší na lidi a my se také drbeme. Našla jsem si to na netu a opravdu to tak vypadalo – no skvěle, na kožním jsem tady ještě nebyla… :-( Zašla jsem do školní nemocnice, protože tam je to levné. A prý to se psem nemá žádnou spojitost a je to jen proto, že jsem byla v poslední době hodně nemocná. No tak jo… 3 dny jsem jedla a pila medicínu a nic. Tak jsem tam zašla znovu a zmínila tuhle nemoc, a že prý těžko říct a musím jít do slavné nemocnice Chang Hai. Ne, děkuji. Zajela jsem si k tetě do lékárny, dala mi sulfátovou mast za 14,50 Kč. Druhý den jsem si tam jela ještě pro 3 tuby, protože první den jsem vymazala ¾… Zlepšilo se to, ale nic moc. po 3 dnech se to naopak zhoršilo, tak jsme dnes zašli do jiné nemocnice. Doktor svrab naštěstí smetl ze stolu s tím, že mám ekzém. Když jsem se ptala proč, tak prý alergie. Hmm, a na co? No alergie? Proč, na co mám dávat pozor? No alergie! A nejez to a to a myj se jen vodou. 2 dny injekce do zadku, pilulky a mastička. Tak snad se pán nespletl. Pravdou je, že se to o dost zlepšilo…

Jsem zvědavá, co se mi do konce roku ještě přihodí… přeci jen jsem ještě neoběhla všechna místní oddělení… :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat